Estat de compliment

Creiem fermament que Internet ha de ser accessible i estar a la disposició de tots. Per això, tenim el compromís de proporcionar un lloc web accessible al major nombre possible de persones, independentment de les seves circumstàncies i capacitats.

Per a aconseguir-ho, el nostre objectiu consisteix a adherir-nos el més estrictament possible a les Pautes d’Accessibilitat per al Contingut Web 2.1 (WCAG 2.1) del Consorci World Wide Web (W3C) en el seu nivell AA. Aquestes directrius descriuen com adaptar els continguts web perquè puguin resultar accessibles a persones afectades per diverses discapacitats. Complir aquestes directrius ens ajuda a garantir que el lloc web sigui accessible per a la totalitat de la població: persones invidents, amb deficiències motores, visuals o cognitives, entre altres.

Aquest lloc web utilitza diverses tecnologies perquè resulti el més accessible possible. Emprem una interfície d’accessibilitat que permet a les persones amb discapacitats específiques adequar la interfície d’usuari a les seves necessitats particulars.

A més, el lloc web empra una aplicació basada en intel·ligència artificial que s’executa en segon pla i optimitza contínuament el nivell d’accessibilitat. Aquesta aplicació modifica el codi HTML del lloc web, adaptant la seva funcionalitat i comportament als lectors de pantalla que utilitzen les persones invidents i a les funcions de teclat que utilitzen les persones amb deficiències motrius.

Si troba alguna fallada de funcionament o té alguna idea de com millorar el lloc web, li agrairíem molt que ens el comuniqués. Pot posar-se en contacte amb els encarregats del lloc web a través del següent correu electrònic accesibilidad@clece.es. Tractarem les seves dades conforme a la informació facilitada en la nostra Política de Privacitat.

Navegació mitjançant lector de pantalla i teclat

El nostre lloc web implementa la tècnica d’atributs ÀRIA (Accessible Rich Internet Applications, accessibilitat en aplicacions web enriquides), juntament amb altres canvis a nivell de comportament, per a garantir que les persones invidents que ens visiten amb lectors de pantalla puguin llegir, comprendre i aprofitar les funcionalitats del lloc web. Quan un usuari que utilitza un lector de pantalla entra en el nostre lloc web, se li sol·licita que estableixi el seu perfil de lector de pantalla perquè pugui navegar i fer ús del lloc web de manera satisfactòria. A continuació, es mostra com el nostre lloc web satisfà alguns dels requisits més importants en relació amb els lectors de pantalla, juntament amb algunes captures de pantalla de la consola que contenen exemples de codi:

1. Optimització per a lectors de pantalla: executem un procés en segon pla que analitza tots els elements del lloc web per a garantir el compliment de les directrius d’accessibilitat fins i tot en el cas que el lloc web s’actualitzi. En aquest procés, es proporcionen als lectors de pantalla les dades que necessiten per al seu correcte funcionament, utilitzant per a això el conjunt d’atributs ÀRIA. Per exemple, se subministren etiquetes apropiades per als formularis, descripcions per a les icones que permeten realitzar accions (icones de xarxes socials, icones de cerca, icones de carro de la compra, etc.), indicacions per a validar les entrades en els formularis, elements com a botons, menús, diàlegs modals (finestres emergents) i altres. Així mateix, el procés en segon pla escaneja totes les imatges del lloc web i proporciona una descripció precisa i rellevant basada en reconeixement d’objectes mitjançant etiquetes ALT (text alternatiu) per a les imatges que no estan identificades. També s’extreuen els textos que conté la imatge per mitjà de tecnologia OCR (reconeixement òptic de caràcters). Els usuaris poden activar els controls del lector de pantalla en qualsevol moment amb tan sols prémer la combinació de tecles Alt+1. A més, els usuaris de lectors de pantalla reben un avís automàtic perquè activin la manera de lector de pantalla res més entrar en el lloc web.

Aquesta configuració és compatible amb els lectors de pantalla més populars, com ara JAWS i NVDA.

2. Optimització de la navegació des del teclat: El procés en segon pla també adapta el codi HTML del lloc web, afegint diversos comportaments mitjançant l’ús de codi JavaScript. D’aquesta manera, el lloc web pot manejar-se a través del teclat. Així, és possible navegar pel lloc web utilitzant les tecles Tabulador i Mayús+Tabulador, desplaçar-se pels elements desplegables amb les tecles de cursor, tancar-los amb Esc, prémer sobre botons i enllaços amb la tecla Intro, moure’s entre botons d’opció i caselles de verificació amb les tecles de cursor i marcar-los amb la barra espaiadora o la tecla Intro. A més, els usuaris que utilitzin el teclat podran accedir en qualsevol moment a menús de navegació ràpida i aquells que permeten ometre continguts amb tan sols prémer Alt+1 (aquestes seran també les primeres opcions en navegar pel lloc web). El procés en segon pla també gestiona les finestres emergents, fent-les accessibles des del teclat quan es mostren i mentre estiguin actives.

Els usuaris també poden utilitzar dreceres de teclat prement en tecles com ara “M” (per als menús), “H” (encapçalats), “F” (formularis), “B” (botons) i “G” (gràfics) a fi d’accedir directament a elements específics.

Perfils de discapacitat compatibles amb el nostre lloc web

 • Manera segura per a epilèpsia: aquest perfil permet a les persones amb epilèpsia navegar de manera segura a través del lloc web, en evitar el risc de convulsions provocades per animacions que mostren parpellejos i combinacions de colors que puguin resultar perjudicials.
 • Manera per a persones amb discapacitat visual: aquesta manera adapta el lloc web a les necessitats de les persones amb discapacitats visuals com ara degradació de la vista, visió túnel, cataractes, glaucoma, etc.
 • Manera per a discapacitats cognitives: aquesta manera proporciona diferents funcions d’assistència perquè les persones amb discapacitats cognitives com a dislèxia, autisme, que han sofert un accident cerebrovascular, etc., puguin concentrar-se més fàcilment en els elements essencials del lloc web.
 • Manera adaptada per a persones amb TDAH: aquesta manera facilita que els usuaris amb trastorns TDAH i de neurodesenvolupament puguin llegir, navegar i concentrar-se en els elements principals del lloc web amb major facilitat, alhora que redueix significativament les distraccions.
 • Manera per a persones invidents: aquesta manera adapta el lloc web perquè sigui compatible amb lectors de pantalla com ara JAWS, NVDA, VoiceOver i TalkBack. Un lector de pantalla és una aplicació dissenyada per a persones invidents que pot utilitzar-se en ordinadors i telèfons intel·ligents i per a la qual els llocs web han d’estar dissenyats a fi de poder ser compatibles amb ella.
 • Perfil de navegació per a teclat (persones amb discapacitats motrius): aquest perfil permet a les persones que sofreixen discapacitats motrius navegar a través del lloc web mitjançant la tecla Tabulador, Mayús+Tabulador i Intro. Els usuaris també poden utilitzar dreceres de teclat prement en tecles com ara “M” (per als menús), “H” (encapçalats), “F” (formularis), “B” (botons) i “G” (gràfics) a fi d’accedir directament a elements específics.

Configuració addicional de la interfície d’usuari, disseny i llegibilitat

 • Ajust de fonts: els usuaris poden augmentar i reduir la grandària, triar la família (tipus de lletra), ajustar l’espaiat, l’alineació, l’altura de línia, etc.
 • Ajust de color: els usuaris poden seleccionar diversos perfils de contrast en relació amb el color, com ara clar, fosc, invertit i monocrom. A més, és possible canviar els esquemes de color dels títols, textos i fons, disposant de més de 7 opcions diferents.
 • Animacions: les persones epilèptiques poden detenir totes les animacions en execució amb tan sols prémer un botó. Les animacions que pot controlar la interfície són, entre altres, vídeos, GIF i transicions CSS amb parpellejos.
 • Ressaltat de contingut: els usuaris tenen l’opció de ressaltar elements importants com ara enllaços i títols. També poden triar ressaltar només els elements seleccionats o sobre els quals es desplaci el ratolí.
 • Funció per a silenciar l’àudio: alguns usuaris que utilitzen audiòfons poden sofrir maldecaps o altres problemes a causa de la reproducció automàtica de sons. Aquesta opció permet silenciar la totalitat del lloc web a l’instant.
 • Desordres cognitius: utilitzem un motor de cerca vinculat a Wikipedia i Wiktionary que possibilita que les persones amb desordres cognitius puguin interpretar el significat de frases, sigles, expressions populars, etc.
 • Funcions addicionals: oferim als usuaris l’opció de modificar el color i grandària del cursor, utilitzar una manera d’impressió, activar un teclat virtual i un gran nombre de funcions addicionals.

Compatibilitat amb navegadors i tecnologies d’assistència

El nostre objectiu és suportar una àmplia varietat de navegadors i tecnologies d’assistència amb la finalitat que els nostres usuaris puguin triar les eines que millor s’adaptin a les seves necessitats i experimentin així les menors limitacions possibles. Per a això, ens hem esforçat al màxim a poder oferir compatibilitat amb els principals navegadors, que en conjunt suposen més del 95% dels usuaris, com ara Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari d’Apple, Opera i Microsoft Edge així com JAWS i NVDA (lectors de pantalla), tant en les seves versions per a Windows com per a Mac.

Notes, comentaris i suggeriments

Encara que ens hem esforçat al màxim perquè qualsevol persona pugui adaptar el lloc web a les seves necessitats, és possible que encara existeixin pàgines o seccions que no resultin enterament accessibles, es trobin en procés de convertir-se en accessibles o per a les quals no existeixi en aquest moment una solució tecnològica adequada per a transformar-les en accessibles. Continuem millorant contínuament les nostres capacitats d’accessibilitat, afegint, actualitzant i millorant funcionalitats i opcions, així com desenvolupant i adoptant noves tecnologies. Tot això amb la finalitat d’aconseguir un nivell òptim d’accessibilitat, conforme als últims avanços tecnològics. Si necessita qualsevol tipus d’ajuda, pot posar-se en contacte amb nosaltres en accesibilidad@clece.es. Tractarem les seves dades conforme a la informació facilitada en la nostra Política de Privacitat.