L’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Moisés Broggi i l’Institut Eugeni d’Ors són alguns dels centres que tenen eines de neteja respectuoses amb el medi ambient.

La innovació tecnològica als aparells de neteja ja és una realitat indiscutible. Si bé la irrupció de la Covid-19 ha potenciat la implementació de molts aparells de desinfecció per oferir solucions avançades i contrarestar la progressió del virus, la tecnologia en aquest sector fa anys que suposa canvis significatius. A mesura que passen els anys, els sistemes d’higiene professional es van sofisticant permetent no només optimitzar els processos de desinfecció en temps, sinó també en qualitat.

La innovació aplicada ala neteja ha reforçat el sector alhora que ho ha fet més responsable amb el medi ambient. En primer lloc, perquè ha convertit les empreses que opten per alternatives sostenibles a entitats amb valor afegit; i en segon lloc, perquè ha permès accelerar el desenvolupament d’aquestes alternatives ecològiques que s’adapten perfectament als processos de neteja i desinfecció.

Exemple d’aquest progrés tecnològic conscient amb el planeta és Ndavant, ja que posa en pràctica la neteja sostenible i el manteniment eficient d’instal·lacions en molts dels espais on intervé. A través de les tècniques de neteja professional -dissenyades per superar els alts controls sanitaris, prioritzar els recursos i disminuir l’ús de productes químics, d’aigua i d’energia-, ofereix diverses opcions de desinfecció molt innovadores.

Algunes d’aquestes opcions de neteja sostenible són:

  • Xenex, el robot que desinfecta amb llum ultraviolada. El robot Xenex és una tecnologia que s’empra, majoritàriament, en escenaris sanitaris com els principals hospitals catalans, entre els quals hi ha la Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari de Bellvitge o l’Hospital Clínic, entre d’altres. Ndavant compta amb el suport del robot LightStrike de Xenex, “el complement perfecte a la neteja i desinfecció que es fa de manera manual”, explica la Tècnica de Qualitat i Medi Ambient de Ndavant, Maria Antònia Ginard. Així doncs, Xenex desinfecta en minuts, a un metre de distància i sense contacte gràcies a la radiació de tipus C (UV-C), i destrueix bacteris, virus i fongs.
  • Motxilla per desenganxar xiclets: un producte a base de remolatxa. Tot i que és una de les tècniques de neteja més inusuals, esdevé una de les més pràctiques de l’Hospital Moisés Broggi. Aquesta motxilla funciona amb un producte natural fet a base de remolatxa que, juntament amb la calor que genera una ampolla de propà, aconsegueix desincrustar i netejar les taques de xiclet de forma ràpida i eficient.
  • Pèrtigues amb aigua ionitzada, la tècnica més natural. Per poder fer servir aquestes perxes, l’aigua passa per un procés d’electròlisi que, juntament amb la suma d’una petita quantitat de sal, confereix a l’aigua unes característiques especials de neteja i desinfecció que permeten substituir l’ús d’additius així com sabons i detergents .

Tot i que entre els darrers anys hi ha hagut un notable avenç en la conscienciació sobre la necessitat de crear alternatives sostenibles en el sector de la neteja, a l’aposta per un futur més verd encara li queda trajecte per a recórrer.

En el context actual, esdevé fonamental adoptar nous hàbits ecològics en diferents àmbits del nostre dia a dia, per reduir l’impacte mediambiental a la mínima expressió i garantir la protecció del planeta, així com el benestar de les futures generacions.

(Artícle publicat previament a: https://www.corresponsables.com/actualidad/ndavant-promueve-tecnologias-sostenibles-servicios-limpieza)