“No hi ha res més valuós que l´autonomia personal que atorga l´estabilitat econòmica i laboral.”

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona per denunciar aquesta violació dels drets humans, que s’exerceix sobre les dones a tot el món i reclamar polítiques a tots els països per eradicar-les. Des de Ndavant fa anys que des del seu compromís social amb les dones en aquesta situació ofereixen oportunitats i acompanyament personalitzat per mirar cap a un futur lliure de violència.

Des de començament del 2021, 37 dones han estat assassinades a Espanya, 1.118 des de l’1 de gener del 2003, any en què es va començar a comptabilitzar la xifra de víctimes. Però més enllà d’aquesta dada, segons l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, les denúncies presentades entre l’abril i el juny del 2021 sumen 40.721. Això és només una mostra del que han viscut o estan vivint moltes dones al nostre país.

“Potser jo no hauria trigat tant a sortir d’una situació tan difícil com la que em va tocar passar a mi i als meus fills si hagués tingut abans el suport laboral que tinc ara”. La protagonista d´aquesta història és Karla Gómez, administrativa de suport al´àrea de producció de Ndavant. Una lluitadora que va aconseguir sortir d’una situació complicada i que ha trobat una oportunitat laboral que l’ha ajudat a sentir-se útil, ben acollida pels companys, i que li ha atorgat una estabilitat econòmica per tirar endavant casa seva i els fills.

Karla sempre va ser conscient de la situació que estava vivint, però assegura que “vaig trigar 5 anys a sortir de casa meva, perquè sabia que en una sortida d’emergència ens traslladarien als meus fills ia mi a un centre d’acollida, i això em enfadava molt, perquè érem nosaltres els que havíem de deixar casa nostra i no la persona que ens estava fent mal. Entrar a un centre d’acollida implicava que els meus fills deixessin els seus col·legis, el seu entorn, els seus amics…, l’única cosa que, en aquella situació, els feia una mica d’ànim. El meu objectiu era trobar una feina per sortir pels meus propis mitjans”. Però abans que això passés Karla va haver d’acollir-se a l’ajuda de serveis socials.

Procedent de Mèxic, va cursar els seus estudis de Ciències de la Comunicació al seu país. “Per això, a la primera cara del meu currículum apareixia sense estudis i en observacions s’especificava que tenia el títol en procés d’homologació”. Això va dificultar les opcions d’optar a feines vinculades amb el seu bagatge formatiu i va començar a aconseguir feines temporals i amb poca estabilitat. “Per mi era molt important que algú em donés una oportunitat de demostrar les meves competències de forma plena i també aconseguir estabilitat laboral”. Fa un any, a Ndavant va sorgir la necessitat de cobrir un lloc administratiu que Karla va entrar a ocupar.

EL PAPER CLAU DE LA UNITAT DE SUPORT A LES PERSONES

Ndavant és una empresa socialment compromesa amb les persones. Un dels seus reptes principals és l’impuls de la igualtat d’oportunitats i l’accés efectiu de les persones al mercat de treball, mitjançant la sensibilització i la inclusió de persones especialment vulnerables, com ara dones víctimes de violència de gènere. Per això, compten amb la Unitat de Suport i Suport a les Persones (USAP) que ofereix un acompanyament continu i personalitzat a dones que han estat o són víctimes de violència de gènere, així com a altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Olga Giner, psicòloga i USAP de Ndavant, ens explica que “és una figura que es troba dins del departament de recursos humans i treballa pel benestar psicosocial de la plantilla, especialment dels treballadors que formen part d’un col·lectiu vulnerable”. La psicòloga exposa que se centren en col·lectius en risc d’exclusió social perquè han detectat que es troben amb més dificultats a l’hora de mantenir feina. Quan una dona que ha patit una situació de violència de gènere s’incorpora a la plantilla de Ndavant, Olga manté una entrevista presencial amb ella “per valorar la seva situació laboral, familiar, social i de salut, i totes dues establim uns objectius on treballar conjuntament, ja sigui per millorar les competències laborals o contribuir a la seva estabilitat personal, mitjançant un acompanyament continu”.

L’empresa juga un paper clau com a generadora d’oportunitats per a les dones que aconsegueixen sortir del cercle de la violència de gènere mitjançant l’accés al mercat laboral. A Ndavant s’ocupen, a més, que el dia a dia la feina no sigui un obstacle per refer el seu projecte de vida. “Volem ser tan flexibles com ens sigui possible perquè, en el camí que comencen, la feina no sigui una dificultat més”. És per això que adapten el lloc tenint en compte la situació familiar (monoparental) en què es troben, facilitant-los en la mesura que sigui possible l’horari. Així ho confirma Karla Gómez, que assegura que la figura de la USAP, “ha estat molt pendent de la meva situació. Em donen molta flexibilitat perquè saben que estic sola amb els nens i si tinc alguna emergència a l’escola o es posen dolents, sempre trobo comprensió i possibilitats per gestionar aquestes situacions”.

Pero la figura de la USAP no solo hace el acompañamiento integral a las mujeres que han salido de una situación de violencia. Esta figura también ofrece acompañamiento a cualquier trabajador que le pueda surgir una situación de emergencia social en cualquier momento. También para aquellas trabajadoras a las que les sobreviene una situación de violencia de género. “En un año natural podemos tener unos 4 casos de violencia sobrevenida”, desvela Olga. Muchas mujeres deciden pedir ayuda en el entorno laboral porque es donde se sienten más protegidas ya que están alejadas de la unidad familiar y el hogar. “En estos casos, el referente es el encargado o encargada, que ya conoce mi figura y se pone en contacto conmigo”. Una vez detectada la situación desde la empresa lo que hacen es acompañar a la profesional. “Le preguntamos qué necesita y estamos junto a ella en las decisiones que vaya adoptando, como denunciar, por ejemplo. Si solo quiere compartir su situación y ser escuchada, estamos con ella el tiempo que necesite y le damos toda la información necesaria. No obstante, si vemos una agresión denunciamos nosotros”. También cuentan con protocolos para trasladar a la trabajadora en el que caso de que exista una situación de peligro o si entra en un centro de acogida. “Priorizamos el traslado laboral de estas mujeres a un centro donde estén seguras”.

 

EL TREBALL, UNA EINA TRANSFORMADORA

Encontrarse una situación así dentro de un equipo no es fácil. Desde Ndavant ofrecen a los encargados y encargadas de los servicios, las herramientas necesarias para saber cómo actuar con las mujeres que son víctimas de violencia de género. “También organizamos jornadas de sensibilización y formación a las personas responsables de equipos, para que conozcan la realidad de la violencia de género y sepan cómo atender a una mujer que pide ayuda en estos momentos iniciales. Toda la empresa va a una y hacemos sesiones periódicas para que así sea”, describe Olga.

Lola Rodríguez es encargada de Ndavant y está muy comprometida con las mujeres que han sido víctimas de violencia de género. En su equipo de profesionales hay mujeres que han pasado por esta situación por lo que, para ella, identificar y actuar ante un caso es fundamental. “Cuando se incorpora una mujer que ha sido víctima de violencia de género la apoyamos siempre, sin vacilación. Yo suelo reforzarla positivamente en su trabajo porque normalmente son mujeres cuya autoestima está muy deteriorada”, expresa Lola. Para la encargada, la formación y apoyo de la empresa es fundamental. “Yo intento ayudarlas lo máximo posible, pero también lo comparto con mi responsable para que se active toda la coordinación y los recursos de la empresa”. Se apela al compañerismo para ayudarlas a integrarse. Lola se enorgullece de tener personas en su equipo que desde que se incorporaron han tenido una evolución muy positiva.

I és que, com recorda Olga, “la feina no només és una via de fuga psicològica i emocional, sinó també una eina per sustentar-se ella i la seva família”. Aquestes dones necessiten crear nous lligams amb el seu entorn social i la feina les pot ajudar molt. “L’ocupació els permet participar en igualtat a la societat i recuperar aquesta autoestima que lamentablement se’ls ha intentat treure”, remarca Olga, USAP de Ndavant.

Karla Gómez reconeix que sortir d’una situació com la que ella ha viscut és un procés personal de cadascuna, però vol transmetre que “no hi ha res més valuós que la tranquil·litat personal a nivell econòmic i laboral”. Trobar aquesta estabilitat ha ajudat molt Karla que assegura que “sóc feliç treballant en una empresa on donen valor a les persones”. A més, recorda que sempre hi ha recursos on recolzar-se per seguir endavant.

Ndavant estableix aliances de valor amb entitats del Tercer Sector per a la inserció al món laboral de dones que pateixen o han patit violència de gènere. Des de la companyia treballen per promoure nous entorns i nous inicis que poden ser les llavors de noves vides.

Si está sufriendo violencia de género o cualquier forma de violencia contra la mujer, puede llamar al servicio 016 para recibir información, asesoramiento jurídico y atención psicosocial inmediata.

 

– Article publicat a El Periódico: https://www.elperiodico.com/es/epbrands/cerca-de-ti/no-mas-violencia.html