Des de Ndavant, hem organitzat casals d’estiu per les nostres professionals que tenen famílies monoparentals.

Un estiu en la vida d’un infant o d’un jove és tot un món. És el moment en el qual la rutina escolar, que queda temporalment aparcada, dona pas a dos mesos de diversió i descans, però també de descobriment, aventures i amistat.

Tanmateix, aquesta imatge idíl·lica de l’estiu no sempre es compleix. I és que hi ha molts nens i nenes que queden al marge de les activitats de lleure estival perquè les seves famílies no tenen recursos suficients i no poden accedir a un casal o a unes colònies. A més, sovint les beques que hi ha disponibles no cobreixen tot el temps que els pares necessiten per tenir els fills gaudint alhora que cuidats, atès que treballen.

És per aquesta raó que des de Ndavant, empresa especialitzada en neteja, desinfecció i manteniment, hem posat a l’abast d’algunes de les nostres professionals casals d’estiu per als seus fills i filles durant el juliol i l’agost.

Els municipis on es portem a terme són Martorell, Badalona i Barcelona.

 

UNA INICIATIVA PER REDUIR LA DESIGUALTAT

El programa està adreçat a famílies monoparentals maternes, especialment aquelles amb menys recursos i més necessitats, i té un doble objectiu: per una banda, facilitar que aquests infants puguin gaudir d’un lleure estival normalitzat i, per l’altra, que les mares puguin continuar fent la seva feina amb la tranquil·litat de saber que els seus fills i filles estan cuidats i gaudeixen d’uns casals que els aporten grans beneficis.

“Vam detectar la necessitat d’algunes treballadores que no podien accedir a més jornada laboral, perquè no podien conciliar durant l’estiu”, explica Rosa Llamas, directora de persones de Ndavant.

Per tot plegat, la iniciativa de Ndavant vol fomentar la conciliació familiar alhora que incideix en la reducció de les desigualtats. L’any passat, diverses famílies van ser seleccionades per al projecte, i enguany la xifra és de vuit.

“Es té una gran responsabilitat a l’hora de fer la selecció de les persones que podem ajudar”, reconeix la Rosa, que tot i això destaca que es tracta d’un moment “gratificant”. “Promovem un canvi de rutines perquè les famílies portin una vida normalitzada”, subratlla.

I no s’equivoca. Ho corrobora la Gisela Rivera, professional de neteja de Ndavant i una de les vuit beneficiàries de la iniciativa aquest estiu.

“Vaig veure la llum quan m’ho van proposar”, reconeix, i explica que gràcies al programa de casals d’estiu està podent conciliar la seva vida familiar i professional. La seva filla Isabela té dos anys i depèn totalment d’ella, i en ser família monoparental la situació es complica, ja que tot l’esforç de criança recau sobre la Gisela.

 

RESPOSTES PERSONALITZADES PER CADA FAMÍLIA

És per aquesta raó que el programa de Ndavant busca donar respostes personalitzades a cada cas. En aquest sentit, la Rosa detalla que l’empresa, que s’encarrega de buscar un casal adequat, prioritza que aquest es faci a prop de casa de les persones beneficiàries, per tal que s’adapti a la perfecció a les seves necessitats i les faci fàcil el dia a dia.

Aquest és el cas de la Maribel Moreno, una altra professional de neteja de Ndavant la filla de la qual, la Izaskun, també està gaudint d’un casal aquest estiu, que a més compta amb una setmana de colònies. La jove té diversitat funcional i el casal al qual assisteix està adaptat a les seves necessitats.

“Com que les meves possibilitats de mobilitat no són gaire bones, el fet que l’empresa s’hagi ocupat de trobar-nos una opció propera a casa m’ho ha posat molt fàcil. La meva filla va a un casal, adaptat, on està aprenent moltes coses noves”, celebra la Maribel.

La seva història és similar a la de la Gisela. La Maribel i la Izaskun són també família monoparental, i la situació de la seva filla li ha dificultat enormement la conciliació laboral al llarg de la seva vida. És per aquesta raó que la Maribel expressa gratitud per haver estat seleccionada en el projecte de Ndavant.

“Que l’empresa es preocupi per la situació dels seus treballadors és molt bo”, destaca la Maribel.

De fet, aquest és un dels punts en el qual posa èmfasi la Rosa.

“El projecte té un impacte molt positiu en la plantilla, ja que persegueix el benestar, no només de les professionals, sinó també de les seves famílies”, argumenta, afegint que és important que les i els professionals percebin que hi ha un equip humà al darrere de la seva empresa.

I la Maribel i la Gisela ho constaten: “S’han preocupat molt; jo no podria haver pagat un casal com aquest”, remarca la primera.

 

PETIT GEST, GRAN IMPACTE

L’altre benefici el reben els infants i els joves. En el cas de la Isabela, les activitats del casal li permeten fer sortides a l’aire lliure, visitar granges o plantar vegetals.

“És gratificant que les persones professionals dels nostres equips vegin que el més important per a elles, els seus fills i filles, estan gaudint”, reitera la Rosa.

Un sentiment de tranquil·litat que les mares viuen intensament. De fet, la Gisela relata que cada nit la Isabela li explica tot el que ha fet durant el dia i les aventures que ha viscut, i que després li pregunta com li ha anat el dia.

És un cas similar al de la Izaskun. La seva mare confirma que la jove “està supercontenta” amb les activitats que està fent al casal, i diu que espera amb desig poder gaudir del ball i de la discoteca de les colònies.

En aquest sentit, Ndavant posa l’accent en la necessitat que els infants i els joves puguin divertir-se amb un temps educatiu de qualitat i normalitzat, a través del qual desenvolupin valors i capacitats com la intel·ligència emocional i la convivència entre iguals.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el compromís social de Ndavant, que no només vetlla per la inclusió sociolaboral de persones que viuen situacions complicades, sinó que també promou la igualtat d’oportunitats, així com l’estabilitat personal i professional.

“És un petit gest que genera un gran impacte”, conclou la Rosa.